Japonci nas zaradi ilegalnih mang prezirajo

25
07/10

Na splet je pricurljala zanimiva tema na aktualne zahtevke in tožbe proti spletnim stranem z bazami ilegalnih kopij mang (scanlationi). Na japonskem klepetnem kanalu 2ch so japonci dobesedno skurcali nas-zahodnjake zaradi nespoštljivega ravnanja z japonskimi stripi aka mangami. Ker obstaja (pre)mnogo spletnih portalov z ogromno paleto skeniranih mang, tako angleških in japonskih, so zaradi prevelike popularnosti teh strani založniki zagnali vik in krik, ker uničujejo njihovo poslovanje in se jih sedaj želijo znebiti.  Naključni komentarji Japoncev na to temo pa so slednji;

“Ali ne bodo odprli še eno enako stran z drugim imenom?”

“Največji ilegalni spletni distributerji, ha? Pohitite in uničite še vse ostale.”

“Naučite jih posledic resnega zločina!”

“Samo brisanje strani ne bo dovolj – podatki živijo večno. Morali bi jih še tožiti in nakazati kot resen zločin, ali pa se ta dejanja ne bodo nikoli končala. Enako je z glasbo in filmi.”

“Z uničenjem velikih virov pričakujem propad tudi malih.”

“Industrija si je to nenavadno situacijo sama zakuhala, ker niso že prej iskali škode. Če bi bili prestopniki prisiljeni plačati škodo, bi jim vzelo motivacijo pri tej predrznosti.”

“Zdaj pa se znebite še Megauploader – zelo zaposleni so s služenjem denarja na račun fansubov!”

“Mange niso vredne tujcev. Vsi izven Japonske bi morali brati le manhwe!”

“Z miljardnimi ogledi strani jim je biznis cvetel. Najbolje bi jih bilo tožiti.”

“Najbolj verjeten razlog, da je prišlo do tega je, ker je vsebina rumene rase. Morali bi jih tožiti že takoj, kot to dela Nintendo. Zdaj so se že navadili na ilegalne kopije.”

“Dobra poteza. Zdaj pa enako naredite še pri glasbi in filmih.”

“To je krivda butastih založnikov, ker niso nič naredili. Medtem ko Hollywood ščiti svoja avtorska dela, jih oni prepuščajo milosti in nemilosti. Zdaj ženješ kar si sejal.”

“Z močnim jenom verjetno poskušajo ukrotiti japonsko kopiranje.”

“Bolezen se je preveč razpasla – trg že očitno propada, kot pri animejih. Zdaj sledijo odpuščanja in bankroti.”

“Oni uživajo pri izdelavi ljubiteljsko prevedenih kopij (scanlation) – to je njim praktično klubska aktivnost.”

“Enako je pri fansubih, ampak vsi pravijo, da s tem oglašujejo zvrst. Celo ustvarjalci ero-doujinshijev ne mislijo na enak način.”

“Do robe pridejo še hitreje, kot druge Japonske regije. To je nezaslišano …”

“Kakšna skupina kradljivcev. Bogastvo si gradijo iz donacij in oglaševalcev. Pretvarjajo se, da so ustvarjalci in heroji. Jaz tudi hočem gledati Hollywoodske filme in ameriške serije istočasno z njimi. Brezplačno seveda.”

“Čez-lužne mange so prekleto drage, zato tudi so te strani tako popularne. Če dobro pogledaš, daš za en sam zvezek 2000 jenov (17€), je to čisto preveč.”

“Tudi če jim znižajo cene, bodo imeli pa za izgovor cenzure.”

“Oni jih ne bi kupovali, tudi če bi bili poceni. Njihove izdaje animejev so mnogo cenejše od japonske in jih še vedno ne kupujejo.”

Verjetno ni treba dvakrat poudarit, da imajo Japonci zelo drugačno mentaliteto glede lastne industrije in ljubiteljstva do nje. Ker dajo ogromno denarja za svoje najljubše in še tako obskurne naslove, se jim zahodnjaki res zdimo le navadni nespoštljivi tatovi.  Roko na srce, če bi bili japonski ljubitelji enaki nam-zahodnjakom, bi bila večina mangovske in animejske industrije že pokopana. Malo si zamislite.

Vir: Sankakucomplex

This entry was posted in zanimivo. Bookmark the permalink.

Naključna ozadja za vaše namizje;

 
raki-suta99_recycle07(1920x1200) moe 28592 feena_fam_earthlight hozumi_sayaka tagme yoake_mae_yori_ruriiro_na Konachan - 9224 shakugan_no_shana shana moe_imouto_org-d-115555270636492 raki-suta066(1920x1200) raki-suta100(1920x1200) konachan-56770-animal_ears-mouse-nazrin-red_eyes-short_hair-touhou Konachan.com - 40970 advent_cirno cirno hong_meiling hong_meling kirisame_marisa letty_whiterock mystia_lorelei reisen_udongein_inaba touhou ushiki_yoshitaka