Slovenija želi popolnoma zapreti dostop do animejev/mang

27
01/12
   

S sprejetjem internetu spornega sporazuma ACTA so v slovenski vladi jasno nakazali, da želijo s tem popolnoma zapreti in onemogočiti dostop do kakršnih koli nelegalnih animejskih in manga naslovov. Kdor je doslej gledal nelegalne naslove, ker mu lokalne televizije in trgovine ne omočajo nakup/ogled, bo odslej stiskal pesti, da mu operaterji ne ukinejo interneta.

ACTA je sporazum, ki ga je sprejelo 22 članic Evropske Unije (vključno s Slovenijo). Šlo je za skrivni sporazum, ki ni bil viden javnosti in sprejet na skrivaj. V popolnoma nedemokratičnem načinu so sprejeli sporazum, ki bo bistveno vplival na internet, človeško svobodo in intelektualne pravice. ACTA je kratica za sporazum o preprečevanju ponarejanja izdelkov – usklajuje mednarodne standarde, povezane z zaščito intelektualnih pravic. Če so doslej naše zakonodaje le prepovedovale “krajo” intelektualnih lastnin, vas bodo lahko odslej brez težav enostavno odklopili iz interneta.

Zaradi ACTA ne boste več anonimni, s tem pa bo vaše doljemanje in branje nelegalnih vsebin kaznovano z odklopom od svetovnega spleta;

ACTA bo lastnikom intelektualnih pravic omogočila, da podatke o uporabnikih ponudnikov dostopa do interneta pridobijo brez odredbe sodišča. Kljub temu, da je to določilo sicer neobvezno, je v povezavi z drugimi določili izredno nevarno. Pogodba namreč predvideva kazenske sankcije proti vsem, ki omogočajo kršenje intelektualnih pravic, s čimer bi se lahko pritisnilo na ponudnike storitev dostopa do interneta in drugih spletnih storitev, ki bi lahko bili kazensko odgovorni za vsako nelegalno vsebino na njihovih strežnikih. (hapaxlegomena)

Kaj to pomeni za nas-ljubitelje animejev in mang, ki že tako nimamo nikakršnega dostopa do legalnih vsebin. Prisiljeni bomo v gledanje le domače (gnile) televizijske produkcije, kjer nam ne ponudijo niti kanček animejskih produkcijh, v knjigarnah pa najdemo le mikroskopsko pikico kvalitetnih mang. Če se bomo začeli odločevati za legalno nakupovanje animejev in mang izven Slovenije se pa bodo kaj kmalu spomnili, da nam še to cenzurirajo, saj se bo denar iztekal v tuje žepe. Slednje so že dokazali s cenzuriranjem stavnic, prav zlahka pa to naredijo za kakršno koli drugo področje, ki bi oškodovalo domačo državno blagajno.

Preden vas/nas bodo začeli odklapljati bo preteklo le še kanček časa, saj ga morajo še dokončno potrditi;

ACTA v Evropi še ni stopila v veljavo, saj jo mora podpisati še pet izostalih članic, jo ratificirati še vse države članice in na koncu prestati glasovanje v Evropskem parlamentu. Tam ACTA še zdaleč nima zagotovljene podpore, zato bo junijsko glasovanje zelo negotovo. (slotech)

Kaj vi menite o ACTA sporazumu?

Več: Dne, zurnal,  dnevnik

PS: Na internetu nastajajo gibanja proti sprejetju tega zakona, svoje mnenje poslancem lahko sporočite tudi sami.

   
This entry was posted in obvestila. Bookmark the permalink.

Naključna ozadja za vaše namizje;

 
Konachan - 47287 kushieda_minori toradora vector raki-suta110(1920x1200) 1195917757494 Konachan - 50091 aisaka_taiga toradora konachan-58095-hakurei_reimu-kirisame_marisa-sideboob-touhou konachan-47284-remilia_scarlet-touhou konachan-64207-animated-remilia_scarlet-touhou moe 48634 amamiya_yuuko ef_~a_fairytale_of_the_two~