Zakaj so animejski liki bele polti?

01
09/10
   

Zakaj so anime liki bele polti? Zakaj Japonci rišejo sebe z belo poltjo? To še posebej vidimo v mangah in animejih. Kot se je izkazalo, je to ameriško mnenje in ne japonsko. Japonci gledajo na anime like kot Japonce. Američani so tisti, ki mislijo, da so bele polti. Zakaj? Zato, ker za njih je osnovna barva kože bela.

Če narišemo enostavnega možiclja bo večina Američanov mislila, da je to belopolti mož. Zato, ker je to za njih osnovno človeško bitje, ki je seveda bele polti. Da bi mislili, da je to ženska, bi morali narisati obleko ali pa dolge lase, za Azijce bi morali narisati poševne oči, za črnce rjavo barvo kože, itd.
»Drugačni« morajo biti označeni. Če ni stereotipskih oznak drugačnosti, potem je predvidevano, da je bele polti.

Američani to mišljenje prenesejo na Japonske risbe. Vendar za Japonce je osnovno človeško bitje Japonec! Zato nimajo potrebe po tem, da bi morali izgledati njihovi liki »Azijsko«. Oni morajo samo narisati tako, da zgledajo kot ljudje in vsi na Japonskem bodo predvidevali da so Japonci – nima veze kako zelo nerealen bo njihov izgled.

Enake stvari vidiš v Ameriki: Kajti, zakaj ljudje mislijo, da je Marge Simpson bele polti? Poglejte njeno polt: rumene barve je. Poglejte njene lase: modri »afro«. Vendar, ker nima nobenih stereotipskih znakov črncev ali Azijcev se avtomatsko smatra kot belo polta ženska.

Če dobro pomislimo, na anime likih ni nič specifičnega, kar bi predstavljalo izključno belo raso:

  • velike okrogle oči – noben ne zgleda tako, niti belopolti ljudje (četudi tak način risanja izvira od Betty Boop)
  • rumeni lasje – ampak imajo tudi modre in zelene ter vse ostale barve. Zato barva las ni izvzeta iz realnega življenja.
  • majhni nosovi – v primerjavi z vsem svetom imajo belopolti ljudje dolge in izstopajoče nosove
  • bela koža – vendar veliko Japoncev ima tudi bledo in belo polt kot pa večina belopoltih američanov

Poleg tega Japonci ne rišejo belopoltih in Kitajcev na tak način. Drugačnost tujcev je jasno označena z fizičnimi stereotipi – enako kot Američani naredijo z ljudmi z drugačno barvo kože. V animejih so belopolti Američani stereotipsko prikazani kot ljudje z rumenimi lasmi, modrimi očmi in velikimi dolgimi nosovi:

Zginejo velike okrogle oči in čudne barve las. Zato, ker te stvari nimajo nobene veze z belo poltjo. Moramo omenit tudi, da Japonci ovržejo drugačnost, če je dogajanje postavljeno v tujo državo/deželo, kot sta Amerika in Kitajska. V teh primerih so liki narisani v navadnem anime stilu. Zato, ker za tisto zgodbo je potem razumljeno kaj je osnovno človeško bitje v tistem primeru.
Nekateri Američani, celo učenjaki, bodo zanikali tak pogled na anime. Hočejo nam vsiliti mišljenje, da Japonci častijo Ameriko in belopoltnost in za to uporabljajo animeje kot dokaz temu. Zgleda, da jih žene bolj rasizem in nacionalizem, kot pa kaj drugega.


Vir #1: Sankaku Complex
Vir #2: Sociological Images

   
This entry was posted in zanimivo. Bookmark the permalink.

Naključna ozadja za vaše namizje;

 
raki-suta214(1920x1200) raki-suta180(1920x1200) Konachan - 77813 bikini black_hair blush k-on! long_hair nagayori nakano_azusa red_eyes swimsuit twintails raki-suta003(1920x1200) Tengen Toppa Gurren Lagann Anime - Ozadja za namizje (40) Konachan - 69143 animal_ears bicolored_eyes catgirl chibi mahou_shoujo_lyrical_nanoha mahou_shoujo_lyrical_nanoha_strikers school_swimsuit swimsuit tail vita vivio 119415052d9a9b80961b1d6ed38e04c52 Tengen Toppa Gurren Lagann Anime - Ozadja za namizje (14)